Hvor rimelige er egentlig forbrukslån uten sikkerhet

Billige forbrukslån med lav rente kan virke som et paradoks, gitt at forbrukslån er kjent for å koste mye mer penger enn vanlige lån med sikkerhet. Heldigvis er det sånn at noen banker har mye bedre rentetilbud enn andre, og for deg som forbruker har det mye å si når du skal låne penger.

For å finne det biligste forbrukslånet er det mye du kan gjøre selv, og her finner du oppskriften på å lykkes.

Første spørsmål

La oss først begynne med følgende spørsmål: Hva er den vanlige renten på forbrukslån, og når kan det kalles et billig lån? Svaret er at forbrukslånrenta oftest ligger en plass mellom 12 og 15 prosent. Det er omtrentlig hva en gjennomsnittlig forbruker ender opp med å betale for et lån uten sikkerhet.

Norge har ingen lover mot å kreve ågerrente, og det betyr at bankene kan ta seg så godt betalt som de selv ønsker. Du vil derfor kunne finne flere mikroforbrukslån med renter på over 250%, med en nedbetalingstid på noen få måneder.

Den laveste renten ligger et sted mellom 6 og 8%, og tilbys kun de personene som har utmerket kredittscore og lav risiko for å misligholde avtalen. Du må derfor stille deg spørsmålet om hvilken gruppe du tilhører?

For de som skal finne forbrukslån med lav rente er det smart å begynne med sammenligning. Start hos forbrukslån.no eller besøk en annen side slik som ssf.no. Selskapene sammenligner forbrukslån, fordelt på omtrent 30 norske banker.

Finne det beste lånet

I Norge er det flere lover som regulerer tilbudet av lån uten sikkerhet. Det er blant annet slik at bankene ikke har rett til å ta seg betalt for å håndtere en søknad om kreditt.

Forklart på en enklere måte: Det vil aldri koste penger å sende inn en søknad om finansiering til banken. Du vil måtte betale rente og gebyr på lånet først når du signerer avtalen med banken.

For de som skal skaffe seg forbrukslån er dette viktig å vite om. Det betyr at du kan sende inn mange henvendelser om forbrukslån, og deretter sammenligne prisene som bankene tilbyr. På så måte kan det være greit å bruke en megler, da de sjekker prisene på dine vegne.

Skal du først sammenligne mange lån kan det være lurt å lære seg ulike begreper. Jeg anbefaler deg å sjekke ut Zmarta sine forklaringer om forholdet mellom beløp og lav rente.

Oppnå lavere rente med kort nedbetalingstid

Når det kommer til opptak av forbrukslån er det særlig en spesiell ting som påvirker de totale kostnadene (renten) ved å låne penger. Her snakker jeg om lånets nedbetalingstid og hvordan en lang tilbakebetaling øker kostnadene på lånet.

Se for deg at du låner 500.000 kroner til 10% rente med 1 års tilbakebetaling. Her vil du i prinsippet betale 27.479 kroner i renter, og den effektive renten vil ligge på 10,47%. Forutsetningen er at lånet har 12 terminer og at det ikke legges til gebyr til etablering eller termingebyr.

Øker du nedbetalingstiden til 5 år (som er maksgrensen satt av Finanstilsynet) vil du fort se hva vi snakker om. Forbrukslånets effektive rente forblir akkurat den samme, men renter og gebyrer øker til 137 405 kroner. Lånene med de laveste rentene vil derfor være de som du kan betale ned innen kort tid.

Det betyr altså at du taper over 110.000 kroner hvis du velger å betale tilbake pengene over en lang tidsperiode, fremfor å kvitte deg med lånet innen 12 måneder har passert.

Når du søker om kreditt

Her er et par viktige ting du må finne ut av før du sier ja takk til bankens lånetilbud.

  • Har lånet en lav effektiv rente? Den nominelle satsen er irrelevant, da den ekskluderer merkostnader i form av gebyrer.
  • Kan du klare å betale tilbake alt innen en kort periode, slik at du sparer penger.
  • Har du økonomi til å håndtere tilbakebetalingen dersom du skulle miste jobben din.
  • Vurder å tegne forsikring på lånet samtidig, slik at du har en god beskyttelse hvis du mot all formodning skulle miste jobben din eller skade deg (og bli ufør).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *